• 18 MARÇ 20
  • 0
  Com prevenir les infeccions del tracte urinari?

  Com prevenir les infeccions del tracte urinari?

  Durant aquests dies de confinament domiciliari és de vital importància mantenir i reforçar hàbits d’higiene, alimentació i hidratació. En tots els casos les persones necessitem mantenir una correcta rutina diària i així poder mantenir un òptim estat de salut tant física com mental i emocional.

  Al centre de dia prioritzem el benestar de les persones usuàries, fet que afecta les seves necessitats com a individus únics i és per això que durant aquests dies cal estar atents al ritme de les persones que estan al nostre càrrec.

  Les persones més autònomes continuaran sense problemes acudint al WC, no hem d’interferir en la seva intimitat més del necessari, encara que mai està de més, recordar-los la importància del rentat de mans abans i després de fer les seves necessitats.

  Les persones amb incontinència urinària i/o fecal requeriran més atenció. Alguns només acompanyament, altres supervisió i alguns assistència. En tots els casos haurem d’assegurar-nos que l’àrea genital, la zona anal i glútia quedin perfectament netes després d’orinar o defecar.

  En els casos de persones amb major grau de dependència s’haurà d’establir una rutina diària i acudir al WC sempre que sigui necessari, bé a demanda o deixant un interval de com màxim 2-3 hores.

  Hem d’assegurar-nos que les persones al nostre càrrec estan correctament hidratades, oferint aigua sense esperar que ens la demanin i incloent en la seva dieta brous, sucs, vegetals i fruites que contribueixin a una suficient aportació de líquids.

  Per prevenir infeccions del tracte urinari resulten efectius els sucs de nabius, o les infusions de farigola. Evitarem salaons i aliments rics en sal, així com minimitzar l’ús de la sal quan condimentem els aliments.

  En els casos en què la persona utilitza dispositius d’absorció, com ara compreses, bolquers o calça-bolquer, caldrà realitzar freqüents canvis, encara que la persona estigui seca, i en tot cas, sempre que detectem humitats o brutícia.

  És recomanable l’ús de tovalloletes i esponges d’un sol ús per a la higiene íntima, tant en homes com en dones, atenent en aquestes últimes a realitzar sempre la higiene des de zona genital a anal, mai a l’inrevés.

   

  Com detectar una infecció urinària?

   

  Els signes i símptomes més evidents son:

  – Color de l’orina més fosc i/o amb sang i/o amb una forta olor

  – Coïssor o dolor a l’orinar

  – Pressió o rampes a la part inferior de l’abdomen o esquena

  – Febre

  – Necessitat d’orinar amb freqüència i/o aparició d’incontinència

  – Malestar general

   

  Però en moltes ocasions, en el cas de la gent gran, apareixen signes conductuals com ara:

  – Confusió, desorientació i/o agitació (en alguns casos agressivitat)

  – Falta de gana

  – Apatia o somnolència inexplicable

   

  En cas que presenti algun d’aquests símptomes, realitzarem un test d’orina que podem trobar a la farmàcia i, en cas positiu, acudirem al metge per a la corroboració del diagnòstic i recepta d’antibiòtic per al seu tractament.

  Aplicant aquestes senzilles pautes contribuirem a millorar tant el benestar dels nostres familiars com el propi.

  Recordeu que si teniu dubtes o necessiteu aclariment sobre aquest tema o altres relacionats amb la vellesa, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu centredediavincles@gmail.com o WhatsApp 644380007.

   

  Autora: Pilar Paterna Moreno

  Gerocultora de Centre de Dia Vincles

  Leave a reply →

Photostream

¿Te ha gustado éste artículo? Por favor, compártelo en tus redes sociales ;)

Instagram
LinkedIn
Share
×

Hola!

Necessites assessorament relacionat amb l'envelliment, la dependència o les demències? Ets un cuidador i tens dubtes respecte la cura del teu familiar? Escriu-nos per WhatsApp o envia'ns un correu electrònic a centredediavincles@gmail.com

El nostre horari d'atenció és de dilluns a divendres de 12h a 14h i de 17h a 19h. Si us plau, deixa'ns la teva consulta i et respondrem el més aviat possible. Gràcies!

× Hola! Com puc ajudar-te?