• 31 MARÇ 20
  • 0
  Control de la pressió arterial

  Control de la pressió arterial

  Què és la pressió o tensió arterial?

   

  La pressió o tensió arterial, és la pressió que exerceix la sang a l’interior de les artèries. La seva medició es dóna en mil·límetres de mercuri (mm Hg), i el resultat s’obté en dues xifres:

  1. La primera xifra es tracta de la tensió arterial sistòlica o màxima que correspòn a la pressió que es dóna a l’interior de les artèries quan el cor es contrau.
  2. La segona xifra es tracta de la tensió arterial diastòlica o mínima, que correspòn a la pressió que es dóna a l’interior de les artèries quan el cor es dilata.

   

  Tant la pressió arterial sistòlica com la diastòlica són importants, però la hipertensió es diagnostica quan la pressió sistòlica és igual o superior a 130mmHg-140mmHg aproximadament, en funció de l’edat de la persona, presentant una tendència superior a partir dels 50anys a presentar una xifra lleugerament més elevada, per sobre del que es consideren els valors normals.

  La hipertensió es tracta d’un tipus de pressió arterial freqüent entre les persones més grans de 65 anys (tot i que també afecta a gent més jove) i en aquestes situacions és necessari que es segueixin unes determinades pautes per a realitzar un correcte control de la seva patologia.

   

  Quines pautes hem de seguir?

   

  1. Control diari de pressió arterial al domicili, centre de dia o residència, en funció de si la persona precisa d’un d’aquests tipus de servei
  2. Realitzar una dieta hiposòdica estricta (baixa en sal o sense, segons indicació mèdica)
  3. Realitzar activitat física regular
  4. Mantenir un pes saludable
  5. Evitar l’estrés, fomentant una vida emocionalment sana, equil·librada i un entorn tranquil
  6. No beure alcohol, substàncies excitants, ni fumar

   

  Com es pren la pressió arterial?

   

  • La persona ha de trobar-se el més tranquil·la i relaxada possible, ha d’estar en repòs durant 5 minuts abans de la mesura
  • Tampoc ha d’haver menjat, begut substàncies excitants (cafè, tè) ni fumat durant la mitja hora prèvia a la medició
  • La posició del cos ha de ser asseguda, no estirada, amb l’esquena recta i ben recolzada en el suport posterior de la cadira. Les cames han d’estar situades tocant a terra sense creuar-les i la mà relaxada, sense apretar i en posició de descans
  • El braç de referència ha d’estar recolzat més o menys a l’alçada del cor i la mà relaxada. El braç de referència de control de pressió arterial sempre serà el mateix, i serà aquell que ens aporti sempre les xifres més elevades (braç control)
  • El maneguet del tensiòmetre ha d’estar en contacte amb la pell, per tant la persona ha d’arremangar-se la camisa o el jersei
  • Un cop posicionada la persona, es col·locarà el maneguet, que s’adaptarà al diàmetre del braç
  • És important que mentre el maneguet s’infla, la persona no parli, donçs podria afectar al resultat obtingut
  • En el cas de presentar unes xifres de pressió arterial elevades en el moment de la presa, tornar a mirar els nivells en l’altre braç, per confirmar que, encara que s’observarà una mínima diferència, els nivells continúen mantenint-se elevats

   

  Quins són els signes d’alarma davant una crisi hipertensiva?

   

  • Mal de cap fort
  • Brunzit o soroll a les orelles
  • Hemorràgia nasal
  • Fatiga
  • Confusió
  • Dolor al tòrax
  • Canvis en la visió

   

  Davant de la presència d’algun d’aquests símptomes, la persona ha de ser valorada de forma immediata pel personal mèdic del CAP més proper, i en cas de que els símptomes siguin severs, s’ha de posar en contacte amb els serveis mèdics d’urgències al telèfon 061.

  En l’àmbit farmacèutic existeix una gran varietat de fàrmacs que regulen els nivells de pressió arterial i que són pautats per ordre mèdica quan el pacient ho requereix, però és molt important destacar que a més a més, la persona ha de realitzar de forma estricta les pautes anteriorment descrites. L’associació del tractament farmacològic  amb les pautes indicades de vida saludable, són de vital importància per arribar a controlar els seus nivells de pressió arterial.

  Recordeu que si teniu dubtes o necessiteu aclariment sobre aquest tema o altres relacionats amb la vellesa, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu centredediavincles@gmail.com o WhatsApp 644380007.

   

  Autora: Alicia Soler Pérez

  Infermera i Responsable Higienico-Sanitària de Centre de Dia Vincles

  Leave a reply →

Photostream

¿Te ha gustado éste artículo? Por favor, compártelo en tus redes sociales ;)

Instagram
LinkedIn
Share
×

Hola!

Necessites assessorament relacionat amb l'envelliment, la dependència o les demències? Ets un cuidador i tens dubtes respecte la cura del teu familiar? Escriu-nos per WhatsApp o envia'ns un correu electrònic a centredediavincles@gmail.com

El nostre horari d'atenció és de dilluns a divendres de 12h a 14h i de 17h a 19h. Si us plau, deixa'ns la teva consulta i et respondrem el més aviat possible. Gràcies!

× Hola! Com puc ajudar-te?